Dejtar du någon med adhd? Läs det här!

Dejtar du någon som har berättat för dig att hen har adhd? Vill du veta hur du ska bemöta och vad du kan förvänta dig? 

Först och främst – om du har hittat någon att dejta som intresserar dig och som du trivs med – grattis! Att dejta en annan människa handlar om att lära känna någon, att ha roligt och att skapa gemensamma minnen. Det gäller oavsett om du eller din dejt har adhd eller inte. Människor med adhd är olika så det finns nästan inget som stämmer för alla. Men det finns vissa saker som många med adhd har gemensamt och som kan vara bra att veta och tänka på. 

Hur bemöter jag någon som berättar att den har adhd?

1. Lyssna och ta på allvar

Viktigast är att du visar att du lyssnar och att du tar det personen säger på allvar. Du kan t.ex. säga ”vad bra att du berättar så att jag kan förstå dig bättre”. Många tycker att det är jobbigt att få höra saker som  ”det märks inte att du har adhd”, ”alla har lite adhd” eller ”men adhd är ju mest en superkraft”. Det är inte ovanligt att man har fått kämpa hårt för att bli tagen på allvar och få hjälp med sina svårigheter. Därför riskerar uttalanden som kan tolkas som att man blir bortviftad eller misstrodd att väcka jobbiga känslor. Om du inte märker på någon att den har adhd så kan det bland annat bero på att personen inte helt har släppt masken med dig än. Om du verkligen känner igen dig i din dejts adhd-symtom så behöver det inte bero på att ”alla har lite adhd”, utan det kan också vara så att du själv har en del adhd-symtom. Om dessa skapar stora problem för dig så kan du överväga att söka hjälp. Det är inte ovanligt att upptäcka en egen funktionsnedsättning genom att man möter någon som liknar en själv och som redan har diagnos.

2. Ställ frågor

Eftersom personer med adhd är olika så är det bra att ställa frågor för att få veta hur det är för just din dejt. Vilken nivå du vill lägga frågorna på beror kanske på vilken typ av relation ni håller på att utveckla. Här är exempel på frågor som kan vara hjälpsamma:

 • Hur påverkar din adhd dig?
 • Finns det några saker som jag kan göra som kan underlätta utifrån din adhd?
 • Om jag undrar saker kring din adhd, är det okej om jag frågar?
 • Finns det något material du vill att jag ska ta del av för att lära mig mer?
3. Diskutera hur ni fungerar i relationer efter att första fasen av nyförälskelse har lagt sig

Många människor fungerar ganska olika i början av en relation och i längre relationer. Det här kan vara extra förstärkt hos en del med adhd eftersom det ofta är mycket lättare att fokusera på personer och situationer som är nya. Om du och din dejt är i startfasen för att kanske utveckla en längre relation så kan det vara bra att tidigt prata om hur det brukar bli för er båda efter den första fasen. 

För de allra flesta är adhd en livslång funktionsnedsättning

Adhd är ett tillstånd som innebär att man har svårt att styra sin uppmärksamhet och/eller sin aktivitetsnivå och sina impulser. Människor med adhd kan såklart ha alla möjliga underbara egenskaper, precis som människor utan adhd. Själva adhd-symtomen i sig kan också ha positiva sidor, symtomen kan t.ex. upplevas som roliga, intressanta, charmiga och kreativa. Men om man har fått en adhd-diagnos så innebär det att det finns verkliga och allvarliga problem i vardagen. Man får ingen diagnos för att man har lite ”quirks”. Det är vanligt att påverkas av sin adhd mer eller mindre inom de flesta av livets olika delar. 

En del får bra hjälp av mediciner, arbetsterapi och psykologisk behandling. Men det är ovanligt att att någon behandling tar bort alla problem. Ingen behandling brukar göra så att en person med adhd fungerar på samma sätt som personer utan adhd. Personer med adhd kan välja att vara ärliga med sina svårigheter, söka hjälp och göra sitt bästa (även om ingen orkar göra sitt bäst jämt). Men de kan inte välja bort sin adhd.

En del personer ser inte sin adhd som en funktionsnedsättning, utan bara som ett annorlunda sätt att fungera. Ett funktionssätt som också innebär många fördelar och glädjeämnen. Om du dejtar någon som framför allt upplever sin adhd som en fördel, så är det förstås bara att respektera det och glädjas åt att personen upplever det så. 

Läs gärna mer om vad ADHD är här.

Några exempel på problem som många (men inte alla) med adhd brottas med:

 • Man har svårt att hålla fokus i samtal och glömmer ofta bort vad som har sagts.
 • Man bränner av all sin energi i spurtar då man är mycket aktiv och blir sedan helt utmattad. Utmattningen kan vara allt från timmar, till dagar, till år om man drabbas illa. 
 • Man har svårt att hålla ordning på sina saker, får det ofta stökigt omkring sig och tappar bort saker. Eller så kompenserar man genom att bli superstrukturerad, vilket kostar mycket energi.
 • Man glömmer bort att svara på sms och telefonsamtal. 
 • Man har svårt att hålla sig från att avbryta. Kanske pratar man mycket och berättar mer än vad man hade tänkt.
 • Man har svårt att komma igång med enformiga sysslor, även om de är viktiga. Det kan göra att räkningar inte blir betalda eller att tvätten inte blir vikt och inlagd i skåpen.
 • Man har svårt med tidsuppfattningen, kommer för sent eller fastnar i aktiviteter.
 • Man har starka och lättväckta känslor, som gör att man t.ex. lätt blir mycket ledsen eller arg.
 • Man har svårt att hålla fokus under sex, särskilt efter den första fasen i relationen. 

Kärlek botar inte funktionsnedsättningar

Om du väljer att inleda eller fördjupa en relation med någon som har en funktionsnedsättning så behöver du acceptera både de härliga delarna och de svårigheter som det för med sig. Med andra ord så behöver du acceptera personen som hen är. Det är vanligt att delar av adhd-svårigheterna inte syns så tydligt i början av en relation. Om din dejt är nyförälskad så kan det ibland dämpa vissa adhd-symtom. Det kan också vara så att hen anstränger sig allt hen kan för att hålla fokus och hålla tillbaka impulser, eftersom hen är mån om er relation. Men att anstränga sig på den nivån orkar ingen hur länge som helst. Om du själv är nyförälskad så kanske du har mer överseende med sådant som annars hade varit jobbigt. Var aktsam på att du inte inleder en relation med någon med adhd med tanken att du ska kunna förändra personen eller att personen själv ska kunna ta bort sina adhd-symtom för din skull. Att göra så bäddar för besvikelse och sårade känslor hos er båda. Det är ofta snällare mot alla inblandade att välja bort en relation med en person, än att välja personen på villkoret att hen ska vara någon annan än hen är. Eller så kan ni välja en relationsform som passar både ditt och dejtens sätt att fungera och mötas på de punkter där ni matchar bra. Vissa relationer passar t.ex. bra som samborelationer och andra relationer funkar bättre om man inte bor ihop. 

Cred till psykolog och sexolog Tanja Suhinina för formuleringen “kärlek botar inte sjukdom” 

Känn dig själv

Oavsett om du själv har adhd eller inte så har du dina egna styrkor och svagheter. Matchar dina unika styrkor och svagheter din dejts unika styrkor och svagheter? Försök att vara ärlig mot dig själv om vad du vill, kan och orkar med. 

Om du blir extremt stressad av luddiga och ändrade planer så kanske det inte passar att hänga för mycket med någon som har svårt att hålla sig till planen. Men om du har lätt att hantera ändrade planer och uppskattar lite oförutsägbarhet, så gör det kanske inte så mycket om din dejt dubbelbokar sig ibland. 

Om du gillar att vara drivande och peppa så kanske det inte gör så mycket om din dejt är långsam i starten och har svårt att komma igång med saker. Eller så kanske du är helt okej med att ni båda är lite tröga i starten och det blir lite mindre gjort. Men om det är viktigt för dig att saker blir gjorda utan att du behöver vara motorn, så kanske det inte passar så bra att samordna för mycket i livet med en person som har svårt att komma igång. 

Det kan vara särskilt viktigt att vara ärlig och krass kring vad som är svårt och vad man orkar med om man planerar att någon gång flytta ihop. Om din dejt har svårt att städa, är du okej med att bo i ett mycket stökigt hem eller alltid behöva städa mer? Om din dejt har svårt att planera, är du okej med att det blir missar i era gemensamma planer? Ett knep för att kunna vara realistisk är att vänta med flytta-ihop-planer tills den starkaste nyförälskelsen har lagt sig lite. Då kan du få en lite mer verklig bild av hur livet tillsammans kan komma att se ut. 

Behöver du ytterligare stöd och hjälp?

Om du vill få kontakt med andra anhöriga till personer med adhd så kan du kolla in föreningen Attention. Kommunerna erbjuder familjerådgivning där man brukar kunna få ungefär 3-5 samtal med rabatterade priser. Kommunerna brukar också erbjuda anhörigstöd

Här på ADHDonline kan du boka tid hos legitimerad psykolog för anhörigstöd. I anhörigstöd kan du få ökad kunskap om adhd och/eller autism, vilket kan hjälpa dig att bättre förstå din närstående. Du kan också få hjälp med strategier för att hantera konkreta problemsituationer. Kanske behöver du också strategier för att ta hand om dig själv och dina egna behov samtidigt som du stöttar någon annan. Det kan finnas behov av anhörigstöd oavsett om du själv också har npf (såsom adhd/autism) eller inte.

ADHDonline erbjuder också par- och relationsterapi för par eller andra relationskonstellationer där en eller flera har adhd och/eller autism.

Categories: Uncategorized

Rebecka Bratt

leg psykolog