Avmaskera ADHD i 3 steg

Avmaskera ADHD - att sluta dölja sina symtom

Att maskera ADHD betyder kortfattat att du beter dig på ett sätt så att det inte märks utåt att du har ADHD. Läs gärna mer om vad maskering är i vårt tidigare inlägg: ADHD och maskering. Om du upplever att du maskerar mer än du behöver eller att maskeringen har negativa konsekvenser så kan du testa att sluta maskera eller att maskera mindre. Det är inte alltid så lätt, ibland kan maskeringen ha blivit så automatiserad att det är svårt att ens föreställa dig hur du skulle vara eller bete dig utan den. Om du vill testa att maskera mindre så kan du testa dessa 3 steg för avmaskering:

1. Observera och kartlägg din maskering

För att kunna förändra ett beteende så behöver du till att börja med ta reda på vad det faktiskt är du gör. Vilka beteenden använder du för att maskera ADHD? I vilka situationer gör du dessa beteenden? Vilka tankar och känslor har du i dessa situationer? Har du några idéer eller katastroftankar om vad som skulle hända om du släppte loss mer? 

Att bli medveten om hur mycket man maskerar kan väcka sorg. En del upplever det som att de plötsligt får syn på att de aldrig har känt att de har fått vara sig själva. Det är vanligt att bli frustrerad på både sig själv och sin omgivning.

2. Testa nya beteenden - börja avmaskera din ADHD

När du har blivit mer medveten om just dina maskeringsbeteenden så kan du testa att börja byta ut dem och se vad som händer. Städar du alltid som en galning om du ska få besök? Testa att låta det vara stökigt. Är du alltid på helspänn för att inte missa något i samtal med andra? Testa att slappna av, även om det leder till att du blir disträ och måste säga ”va?”. Läser du alltid igenom dina mail 10 gånger innan du skickar, för att det inte ska komma med något fel? Testa att skicka så fort du har skrivit i stället. Jobbar du i kapp under helgen för att ingen ska märka att du inte hinner med din admin på jobbet? Testa i stället att berätta att du ligger efter och be om hjälp. 

3. Utvärdera

Notera vad som händer när du ändrar dina beteenden. Vad väcker det för känslor i dig själv? Hur reagerar andra? Försök att observera om det finns likheter och olikheter mellan din inre upplevelse av den nya situationen och yttre konsekvenser, såsom andras reaktioner och beteenden. Kanske verkar andra inte ens märka skillnaden, kanske mottar de ditt avmaskerade jag med öppna armar eller så kanske de blir besvikna och frustrerade. Att du själv känner skam, oro och sårbarhet när du testar nya beteenden är helt förväntat, det är ju delvis de här känslorna som du har försökt undvika genom att maskera. Om dina och andras behov skulle krocka när du slutar maskera och anpassa dig så mycket, så kan du se på både dig själv och den andra personen med medkänsla. Oftast är det inte fel på någons behov, men det är jobbigt ändå när det krockar. Det är förståeligt om din kompis tycker att det är jobbigt om du kommer för sent, men det betyder inte automatiskt att du måste bli en person som alltid kommer i tid. Ibland kan det vara värt att göra saker som andra tycker är jobbigt, eftersom alternativet att maskera kostar dig alltför mycket. I vissa fall så kanske du kommer fram till att du inte gillade hur det blev med några av dina nya beteenden, utan att det är värt att anstränga dig extra med vissa saker. Då kan du bara tillbaka. Man kan behöva testa runt för att hitta en lagom nivå. Dessutom så skiftar det genom livet vad som passar och fungerar. En lagom nivå av maskering är inte samma i alla situationer och livsskeden.


Rebecka Bratt

leg psykolog