Aktivitetsbalans i praktiken?
Här delar vår leg. arbetsterapeut Sofi med sig av sina tankar i ämnet aktivitetsbalans.
Många nämner idag aktivitetsbalans eller vardagsbalans – det vill säga balans mellan aktivitet och vila och rätt mängd aktiviteter i förhållande till tid och ork. Men det är inte alltid så lätt att ha balans i livet, som kan vara både oförutsägbart och innehålla många krav.
Vi får höra att det är viktigt att inte göra för mycket, inte stressa, vi ska få in återhämtning och samtidigt ha goda levnadsvanor, göra meningsfulla saker, arbeta eller studera och kanske träffa familj och vänner. Det blir väldigt många uppmaningar, ibland motsägelsefullt och mycket att ha koll på.
Jag tänkte därför ta upp lite tankar jag har om det här.
Vad är återhämtning för dig?
Det är ingen annan som vet vad som är återhämtning för dig och inte. Det finns ingen mall för återhämtning kort och gott. Inte heller hur mycket tid för återhämtning just du behöver för att känna effekt, komma ner i varv, känna dig nöjd eller uppleva kontroll över tillvaron.
Återhämtning behöver inte betyda vila som i att sitta- eller ligga stilla utan kan mer beskrivas som en aktivitet där du känner att det blir mer stilla inombords eller där du får en paus från det som känns mer krävande i din vardag.
Kanske vet du inte riktigt vad som faktiskt är en återhämtning för dig, därför tänkte jag nämna lite olika saker för att visa hur olika det kan vara:
- Läsa en bok
- Ta en joggingrunda
- Göra flera saker samtidigt (olika sinnesintryck) som att lyssna på en podd, rita och snurra på en fidget
- Titta på en serie
- Köra bil
- Gå en promenad i skogen
- Baka
- Lyssna på en ljudbok eller se en film (kanske en film du kan utan och innan)
- Pyssla
- Virka eller sticka
- Spela mobilspel
- Organisera bland sina saker, kanske en samling
- Sjunga eller spela något instrument
- Vara ensam hemma
- Vara med en vän
Vad måste du, egentligen?
I vår vardag så finns det såklart en del saker som vi på sätt och vis måste göra. Det kan handla om att gå till jobbet, skolan, ta hand om barn och allt vad det innebär, sköta vår hygien och äta.
Men det finns också ganska mycket som vi faktiskt inte måste göra, och framförallt så måste vi inte göra saker på ett visst sätt. Idag blir vi väldigt “matade” med information om vad- och hur andra gör saker, via sociala medier och liknande, vilket ofta kan tolkas av oss som “rätt sätt”. Och sammantaget så kan det ganska snabbt bli en omöjlig uppgift att klara av allt vi tillslut tänker att vi borde.
Men vad måste och vill du göra? Finns det saker som du kan ta bort helt eller som du faktiskt kan göra mindre av? Kanske finns då plötsligt lite mer utrymme för det du vill, eller för att “göra inget”.
Men det som känns viktigt eller faktiskt är “måsten” för oss då? Ja, då kan vi istället behöva ta oss tiden att fundera på om vi kan underlätta på något sätt. Kanske göra aktiviteterna lite mer sällan, ta hjälp av någon eller förenkla aktiviteten i sig.
Några exempel är:
- Ha städutrustning lättillgängligt just där du använder dem.
- Samla saker på brickor på köksbordet eller i vardagsrummet för att kunna plocka undan enklare.
- Beställa mat online – kanske färdiga matkassar.
- Träna hemma.
- Se över om någon kan vara barnvakt ibland, kanske följa med på en aktivitet.
Ibland sitter vi inne på svar och lösningar, men kör på ändå som förr av bara farten.
Goda levnadsvanor kan vara utmanande!
Man kan ofta tycka att det är en hjälp att sätta mål när det kommer till träning och hälsa överlag för att känna sig motiverad.
Det vi inte får glömma då är att fundera på om det faktiskt är rimliga mål för oss, här och nu. Vad har vi faktiskt tid och ork för? Och framförallt behöver vi tillåta oss att känna att det är okej om det kanske inte blir som planerat ändå. Men det finns ändå ett värde i det som blir av!
Vi kanske inte hinner eller orkar gå till gymmet varje vecka, och vi kanske kan behöva äta färdigmat ibland för att spara energi eller tid, till exempel om barnen senare ska köras till fotbollsträning (där man dessutom kanske ska socialisera med andra föräldrar). Det betyder däremot inte att det alltid kommer- eller behöver vara som nu, men just nu så kanske du behöver skala ner eller förenkla.
Planering
Hur ska man planera då? Och blir det inte mer stressande att se allt som ska ske om det står i vår kalender? Såklart är det upp till var och en hur man vill göra. Men många upplever att om man lär sig lite mer om vad som tar/ger energi och börjar ha det med sig i sin planering, så kan upplevelsen av att det blir mer “balans” motivera en till att både hålla fast vid planerna i sig OCH själva “planerandet”. Vi motiveras av att i praktiken känna att det ger oss något positivt helt enkelt.
Fundera på:
- Hur ser din energi ut vanligtvis under en vecka och under en vanlig dag?
- Vilka arbetsuppgifter eller andra vardagsaktiviteter kräver mer eller mindre energi?
- Kan du matcha dina aktiviteter lite mer utifrån din energi?
Fördelen med att använda kalender till detta är att du, förutom att bli förberedd och påmind, också rent visuellt ser tydligare om det är för mycket planerat, kanske lite för många jobbiga saker på samma dag eller om det rent av saknas utrymme för återhämtning, pauser, ställtid och restid eller lunch. Vi ser också mer svart på vitt vad vi gör med vår tid. Är det något du saknar i din vardag?
Tid för reflektion
Även om vi ibland kan se mönster i hur vår energi ser ut eller hur vi upplever vissa aktiviteter så är det viktigt att komma ihåg att vår energi också varierar. Vi påverkas av många olika yttre faktorer, men även sådant som våra känslor eller hormoner.
Därför är det bra att stämma av med sig själv då och då om det man planerar in är rimligt här och nu. Kanske räcker det att se över planen varje söndag, men det kan också vara skönt att stämma av varje kväll inför morgondagen. Vad skulle passa dig?
Det kan ha gått hur bra som helst att göra på ett visst sätt under våren. Men är behoven eventuellt annorlunda nu framåt hösten? Förra veckan kanske du orkade många aktiviteter efter jobbet, men efter en aktiv helg kanske du behöver skala ner.
Önskar du kontakt med vår arbetsterapeut för att prata om hur just du kan tänka kring aktivitetsbalans så kan du boka ditt introduktionsbesök här!
1 Comment
ADHD och utmattningssyndrom - ADHDonline · September 17, 2024 at 9:04 am
[…] Om du vill ta hjälp av någon av våra psykologer eller kanske träffa vår arbetsterapeut så kan du boka ett introduktionsbesök här! Du kan även läsa mer om oss och våra olika insatser. Om du vill läsa mer i ämnet finns även vårt blogginlägg om aktivitetsbalans. […]
Comments are closed.