ADHD och Kognitiva hjälpmedel

Personer med ADHD kan behöva kompensera för sina svårigheter med planering, minne, tidsuppfattning och vardagsstruktur. Med hjälp av kognitiva hjälpmedel kan dessa svårigheter minskas, då behovet av hjälpmedel skiljer sig åt kommer här en rad olika tips. Vår förhoppning är att några av dessa hjälpmedel kommer att vara till nytta för dig eller en anhörig. 

Din mobil kan underlätta din vardag med hjälp av flertal funktioner:

 • KalenderTest
 • Påminnelser
 • Att göra-listor
 • Timer/alarm
 • GPS
 • Adressbok
 • Musik för att ge ro i tillvaron

Det är väldigt lätt att bli överentusiastisk i början och ladda ned allt för många appar när man blir motiverad, kom ihåg att försöka hitta en applikation som du kan testa över längre tid. Kom även ihåg att applikationer inte behöver vara lösningen för just dig utan att en papperskalender kanske fungerar bättre än en digital kalender för just dig. Det viktiga är att våga testa sig fram och se vad som fungerar bäst för just dig.

För att hitta en app som passar dig kan det vara värt att tänka på följande:

 • Se till att appen är enkel för dig att använda
 • Det finns ett tydligt syfte med användningen av appen
 • Design och upplägg som behagar dig
 • Inte är för komplicerad och för många funktioner som du inte behöver

Då det finns en uppsjö av appar kommer här en lista appar som kan hjälpa dig att få en utökad struktur i din vardag:

Visual timer

Med denna app kommer du få stöd i att uppfatta tiden lättare för att komma igång och avsluta saker i tid. Att inte komma igång eller att fastna är vanliga problem som kan uppstå vilket är en stor anledning till varför många har svårt att följa sin planering.
Skillnaden mellan Visual timer och mobilens egna timer är det visuella stödet som medförs. Denna timer påminner väldigt mycket om Time timer som många använder sig av. 

Google kalender 

Denna välanvända och kostnadsfria applikation underlättar planeringen av din vardag samt kan skicka påminnelser för vad du ska göra under dagen. Det finns även möjlighet till att färgkoda olika aktiviteter för att ytterligare tydliggöra skillnader. Synkroniseras mellan datorn och mobilen, men även med hela Googles ekosystem som t.ex. Gmail, Google Keep (att göra-listor), Google Drive m.m.

Google-keep 

Google Keep kan ses som digitala anteckningsblock eller att göra-listor. Du kan här skriva ned dina tankar och idéer som kommer upp, skapa kryssrutor, samt använda dig av olika färgkombinationer för att kategorisera olika aktiviteter. 

Matlistan 

Du kan även använda dig av appen matlistan för att underlätta inköp av mat med hjälp av att skriva ned vad du behöver införskaffa dig.

Har du någon favoritapp som vi inte har nämnt? Kommentera gärna i vårt kommentarsfält!

Om du vill ha personligt anpassat stöd i hur du kan använda kognitiva hjälpmedel, så är du välkommen att boka tid hos vår arbetsterapeut, Martin Andersson. Läs mer om arbetsterapeutiska insatser. 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *