ADHD och träning

Vi vet att fysisk aktivitet är bra för att förebygga sjukdomar, stärka muskler och skelett samt frigöra endorfiner och signalsubstanser vilket får oss att må bra. Fysisk aktivitet kan även hjälpa personer med ADHD genom att det kan förbättra sömnen och minska ADHD-symtom i form av:

  • Förbättrad uppmärksamhet
  • Förbättrat minne
  • Jämnare sinnesstämning

WHO rekommenderar att vuxna utför pulshöjande aktiviteter med måttlig intensitet i 150-300 minuter i veckan, eller 75-150 minuter hög intensiv träning i veckan, samt att träningen bör spridas ut över veckan.

Fysisk aktivitet kan delas upp i två olika typer, dels vardagsträning samt planerad träning. 

Vardagsträning är den träning du får på köpet när du t.ex. cyklar till arbetet, tar trapporna istället för rulltrapporna/hissen, rastar hunden m.m.

Den planerade träningen innefattar fysisk aktivitet som kan vara tidsbundna som exempelvis simning, dans, yoga, träna på gym eller att springa. 

Då ADHD kan försvåra det att komma igång samt att upprätthålla en träningsrutin finns flertal tips för att lätta komma igång samt regelbundet träna.

– För att bibehålla träningen kan träning med vänner eller närstående underlätta. 

– Träna i samband med en annan aktivitet, exempelvis från eller till arbetsplatsen. 

– Om det är svårt att komma iväg kan nedbrytning av olika moment vara nödvändigt. Testa att t.ex. packa träningsväskan under kvällen och ställa den i hallen för att under morgondagen visuellt påminna dig själv om dagens träning.

För att formulera dina träningsmål kan du även testa SMART-mål.
S=Specifikt
M=Mätbart
A=Attraktivt/motiverande
R=Realistiskt
T=Tidsbestämt

Kom ihåg att den bästa träningen är den du trivs med, och den som du klarar av att upprätthålla i vardagen. Många gånger får man testa sig fram för att hitta den träning som just du tycker om och som du kan fortsätta med i ditt liv. Alla är vi olika, vissa drar sig mer till lagsporter medans andra trivs bättre med att springa i skogen själv.

Martin Andersson 

Martin är legitimerad arbetsterapeut och licenserad personlig tränare. Genom sin arbetsterapeutiska kompetens och erfarenhet inom specialistpsykiatri har han god vana av att adhd-anpassa insatser. I sitt arbete som personlig tränare ser han vikten av att skapa hållbara, regelbundna och realistiska träningsvanor som passar din vardag.  

Läs mer om ADHD-vänlig personlig tränare.